Składniki:
- 400 g przedniej wołowiny
- wywar mięsny
- 100 g marchwi
- 0,2 l deserowego czerwonego wina
- 20 g przecieru pomidorowego
- 50 g wędzonej słoniny
- 1 łyżka smalcu
- 30 g mąki
- czerwona papryka w proszku
- 1 cebulka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Słoninę pokroić w kostkę po czym zarumienić na rozgrzanym smalcu, wrzucić mięso pokrojone w kostkę, obsmażyć, wówczas oprószyć mąką jeszcze trochę obsmażyć i podlać wywarem oraz dodać przecier pomidorowy.
Całość wymieszać i pozostawić na małym ogniu do miękkości składników.
W trakcie duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką w proszku, podlewając co jakiś czas winem.
Przed podaniem udekorować plasterkami cebuli i posypać posiekaną natką pietruszki