Składniki:
-
- 4 steki wołowe o grubości 2 cm
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Krawędzie każdego steku lekko ponacinać. Mięso posmarować sosem sojowym, wymieszanym z olejem oraz przyprawami i ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla. Pod ruszt podstawić brytfannę w której będzie gromadził się sos z pieczenia. Pomidory przekroić na pół i posmarować masłem utartym z pietruszką, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Steki w trakcie pieczenia od czasu do czasu odwrócić. Razem z mięsem piec pomidory/ około 4-5 minut/.