Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowe steki z grilla Iwony

Składniki:

    • 4 steki wołowe o grubości 2 cm
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • szczypta ostrej papryki
    • 2 łyżki oleju
    • 2 pomidory
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • ząbek czosnku
    • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Krawędzie każdego steku lekko ponacinać. Mięso posmarować sosem sojowym, wymieszanym z olejem oraz przyprawami i ułożyć  na rozgrzanym ruszcie grilla. Pod ruszt podstawić brytfannę w której będzie gromadził się sos z pieczenia. Pomidory przekroić na pół i posmarować masłem utartym z pietruszką, czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Steki w trakcie pieczenia od czasu do czasu odwrócić. Razem z mięsem piec pomidory/ około 4-5 minut/.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *