Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiosenna botwinka z jajkiem

 

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • włoszczyzna
  • cebulka
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • śmietana
  • olej
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • koperek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ocet winny

Przygotowanie:
Włoszczyznę i botwinkę pokroić. Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć włoszczyznę , cebulkę i posiekany czosnek, a następnie buraczki. Włoszczyznę zalać 2 szklankami bulionu i gotować 15 minut. Resztą wywaru zalać buraczki , dodać pokrojoną botwinkę i gotować do miękkości. Włoszczyznę w bulionem zmiksować i połączyć z buraczkami. Doprawić solą, pieprzem, gałką i octem. Zabielić śmietana. Dodać posiekany szczypiorek i koperek. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *