Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- włoszczyzna
- cebulka
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- śmietana
- olej
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- koperek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ocet winny
Przygotowanie:
Włoszczyznę i botwinkę pokroić. Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć włoszczyznę , cebulkę i posiekany czosnek, a następnie buraczki. Włoszczyznę zalać 2 szklankami bulionu i gotować 15 minut. Resztą wywaru zalać buraczki , dodać pokrojoną botwinkę i gotować do miękkości. Włoszczyznę w bulionem zmiksować i połączyć z buraczkami. Doprawić solą, pieprzem, gałką i octem. Zabielić śmietana. Dodać posiekany szczypiorek i koperek. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena