Składniki:
- 1 karp 1 – 2 kg ,
- 1 porcja włoszczyzny marchew, pietruszka, seler
- 2 jaja ugotowane na twardo
- cytryna
- mleko 3 łyżki dobrego masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 czerstwej bułki
- 3 jajka
- 1 cebula
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- sól, biały pieprz
Farsz:
Sposób wykonania:
Karpia umyć, delikatnie sprawić, osuszyć i delikatnie odfiletować, nie uszkadzając skóry. Mięso zużyć do farszu. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w plastry. Przygotować farsz: cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Mięso ryby zemleć dwa razy lub przez sitko pasztetowe, zmielić też zeszkloną cebulę i bułkę rozmoczoną mleka. Do masy dodać rozbite widelcem jajka, roztopione schłodzone masło, kilka łyżek mleka, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wyrobić. Skórę karpia ostrożnie wypełnić farszem i zaszyć. Naczynie wysmarować olejem i ułożyć w nim część warzyw, następnie rybę, a na niej znowu warzywa. Rybę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, polewając wytworzonym sosem. Pokroić ostrym nożem w plastry. Podawać na półmisku ugarnierowane plastrami cytryny i posypane posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.