Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek wykwintny

Składniki:

    • 40 dag masła 
    • 40 dag mąki
    • 15 dag cukru
    • 15 dag migdałów w płatkach
    • posiekane orzechy laskowe
    • rodzynki sułtańskie
    • drobno starta skórka z cytryny
    • konfitura z wiśni
    • kondenzowane kolorowe owoce 
    • 4 gotowane żółtka
    • 1 żółtko surowe
    • szczypta soli
    • 1 całe jajko
    • do dekoracji: drobno posiekane kondenzowane owoce, obrane se skórki migdały

    Sposób wykonania:
    Utrzeć miękkie masło mikserem na puszysty krem wtłaczając weń jak najwięcej powietrza.. Dodać żółtka gotowane i surowe, ucierać dalej przez kilka minut. Dodać cukier, skórkę cytrynową, posiekane lub zmielone migdały, a na koniec mąkę. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować 2/3 ciasta, wykroić z niego równy prostokąt. Ponakłuwać widelcem, umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformować wałeczki grubości ołówka, układać na powierzchni placka w ukośną kratkę. Lekko docisnąć, posmarować rozmąconym jajkiem, upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Rozgrzać konfitury, przetrzeć je przez gęste sitko, dodać kondenzowane owoce, rodzynki i posiekane orzechy Nakładać na przemian w kratki na cieście. Wierzch mazurka można udekorować całymi obranymi migdałami, posiekanymi kondenzowanymi owocami, tworzącwzór szachownicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *