Składniki:
- 40 dag masła
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag migdałów w płatkach
- posiekane orzechy laskowe
- rodzynki sułtańskie
- drobno starta skórka z cytryny
- konfitura z wiśni
- kondenzowane kolorowe owoce
- 4 gotowane żółtka
- 1 żółtko surowe
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- do dekoracji: drobno posiekane kondenzowane owoce, obrane se skórki migdały
Sposób wykonania:
Utrzeć miękkie masło mikserem na puszysty krem wtłaczając weń jak najwięcej powietrza.. Dodać żółtka gotowane i surowe, ucierać dalej przez kilka minut. Dodać cukier, skórkę cytrynową, posiekane lub zmielone migdały, a na koniec mąkę. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je na godzinę do lodówki. Rozwałkować 2/3 ciasta, wykroić z niego równy prostokąt. Ponakłuwać widelcem, umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Z reszty ciasta uformować wałeczki grubości ołówka, układać na powierzchni placka w ukośną kratkę. Lekko docisnąć, posmarować rozmąconym jajkiem, upiec na złoty kolor w temperaturze 200°C. Rozgrzać konfitury, przetrzeć je przez gęste sitko, dodać kondenzowane owoce, rodzynki i posiekane orzechy Nakładać na przemian w kratki na cieście. Wierzch mazurka można udekorować całymi obranymi migdałami, posiekanymi kondenzowanymi owocami, tworzącwzór szachownicy.