Składniki:
- 350 g wieprzowiny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm laski imbiru
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 25 g ponikła słodkiego
- 75 g kiełków fasoli
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- 300 ml bulionu wieprzowego
- szczypta ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczka wody
Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir oraz pokrojone mięso, smażyć 2 minuty po czym dodać marchewkę i paprykę pokrojone paski, ponikało przekrojone na połówki ora koper woski pokrojony w plasterki.
Smażyć kolejne 2 minuty po czym wrzucić kiełki fasoli i trzymać na ogniu kolejną minutę.
Przełożyć zawartość woka na talerz a wlać do niego wino ryżowe, bulion oraz dodać cukier.
Dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Gotować do zgęstnienia sosu po czym ponownie włożyć mięso z warzywami.
Podgrzewać ostanie 2 minuty.