Składniki:
- 350 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 350 g makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 czerwone chili
- 1 czerwona papryka
- 25 g mielonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- odrobina oleju chili
- 300 ml bulionu wieprzowego
Sposób wykonania:
Do mielonej wieprzowiny dodać sherry oraz sos sojowy.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok pod przykryciem na około 30 minut.
W między czasie makaron gotować 4 minuty we wrzącej wodzie po czym go odcedzić i przelać zimną wodą i wymieszać z olejem sezamowym.
Następnie do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili oraz czerwoną paprykę.
Smażyć, mieszając około 30 sekund.
Po tym czasie dodać wieprzowinę i smażyć kolejną minutę.
Na koniec dodać orzeszki ziemne, masło orzechowe, olej chili, sos sojowy oraz bulion wieprzowy.
Dokładnie wymieszać i smażyć ostanie 3 minuty.
Przed podaniem wymieszać z makaronem.