Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z wieprzowiną chili

 

Składniki:

 

  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 350 g makaronu jajecznego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 czerwone chili
  • 1 czerwona papryka
  • 25 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • odrobina oleju chili
  • 300 ml bulionu wieprzowego

Sposób wykonania:
Do mielonej wieprzowiny dodać sherry oraz sos sojowy.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok pod przykryciem na około 30 minut.
W między czasie makaron gotować 4 minuty we wrzącej wodzie po czym go odcedzić i przelać zimną wodą i wymieszać z olejem sezamowym.
Następnie do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir, chili oraz czerwoną paprykę.
Smażyć, mieszając około 30 sekund.
Po tym czasie dodać wieprzowinę i smażyć kolejną minutę.
Na koniec dodać orzeszki ziemne, masło orzechowe, olej chili, sos sojowy oraz bulion wieprzowy.
Dokładnie wymieszać i smażyć ostanie 3 minuty.
Przed podaniem wymieszać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *