Składniki:
- 400 g schabu
- 1 niekonserwowa cytryna
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 zielone papryki
- 250 g ananasa z puszki
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyki octu jabłkowego
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka jasnego zagęstnika do sosów
Sposób wykonania:
- Z cytryny zetrzeć skórkę i wymieszać ją z solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cukrem po czym włożyć mięso pokrojone w paski.
Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie dodać pokrojoną paprykę i ananasy.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 3 minut po czym wlać bulion oraz ocet i dusić kolejne 3 minuty.
Miękkie mięso wyjąć a sos zagęścić i ewentualnie doprawić.