Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- ½ kg kasztanów
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 szkl. rosołu
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć ok. 3 min na dużym ogniu po czym doprawić solą i dodać połowę sosu sojowego, nadal trzymać na myłam ogniu.
Następnie wlać rosół wymieszany z imbirem, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 45 min.
W między czasie kasztany ponacinać i gotować we wrzątku ok. 20 min po czym je odcedzić i dodać do mięsa razem z resztą sosu sojowego, można doprawić szczyptą cukru i gotować ostanie 20-30 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Grzegorza