Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina duszona z kasztanami

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg kasztanów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 szkl. rosołu
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć ok. 3 min na dużym ogniu po czym doprawić solą i dodać połowę sosu sojowego, nadal trzymać na myłam ogniu.
    Następnie wlać rosół wymieszany z imbirem, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem ok. 45 min.
    W między czasie kasztany ponacinać i gotować we wrzątku ok. 20 min po czym je odcedzić i dodać do mięsa razem z resztą sosu sojowego, można doprawić szczyptą cukru i gotować ostanie 20-30 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Grzegorza

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *