Składniki:
- tacka śledzi w oliwie
- 30 dag pomidorów
- 30 dag ziemniaków
- 25 dag czerwonej papryki
- 25 dag jabłka
- puszka białej fasoli
- 30 dag ogórków kwaszonych
- 6-7 łyżek oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- Ugotować ziemniaki po czy je odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.
W między czasie ogórki, jabłka , pomidory i paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać a śledzie pokroić w cienkie paseczki.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą dodając odsączoną fasolkę.
Całość wymieszać i dodać olej oraz sok z cytryny.
Ponownie delikatnie przemieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ulę