Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowe żeberka z miodem

Składniki:

 

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 4 pomidory
  • 4 małe cukinie
  • 2 cytryny
  • 6 łyżek miodu
  • 3 żabki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzania
Żeberka umyć, podzielić na porcje osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.  W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni C około 20 minut. Musztardę wymieszać dokładnie z miodem. Podczas pieczenia smarować żeberka pastą miodowo- musztardową. Cukinię umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cukinii tak aby powstał wachlarz. Cytrynę otrzeć ze skórki, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Oliwę połączyć z czosnkiem, skórką cytrynową i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać cukinię. Cukinię zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut, podawać razem z żeberkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *