Składniki:
- 1 kg wieprzowych żeberek
- 4 pomidory
- 4 małe cukinie
- 2 cytryny
- 6 łyżek miodu
- 3 żabki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania
Żeberka umyć, podzielić na porcje osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni C około 20 minut. Musztardę wymieszać dokładnie z miodem. Podczas pieczenia smarować żeberka pastą miodowo- musztardową. Cukinię umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cukinii tak aby powstał wachlarz. Cytrynę otrzeć ze skórki, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Oliwę połączyć z czosnkiem, skórką cytrynową i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać cukinię. Cukinię zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut, podawać razem z żeberkami.