Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca z leśnymi grzybami

Składniki:

  • 1 ½ kg cielęciny bez kości
  • 3 cebule
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 10 dkg słoniny
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka estragonu
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, wrzucić do wrzątku na kilka minut osączyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem i estragonem. Odstawić na 12 godzin do zimnego pomieszczenia. Grzyby namoczyć i też odstawić na 12 godz. Następnego dnia zagotować tej samej wodzie, wywar zostawić. Mięso posolić, ułożyć w brytfannie uprzednio wyłożonej plastrami słoniny, pospać posiekaną cebulką, polać olejem i wstawić do piekarnika o temperaturze 220 stopni C na 20 minut, podczas pieczenia dolewać wywar z grzybów. Zmniejszyć temperaturę i jeszcze piec 30 minut. Sos z pieczenia mięsa zmiksować dodać posiekane grzyby i piec jeszcze przez 15 minut polewając śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *