Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieniec serowy z galaretką

Składniki:
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń w zalewie
800 g serka homogenizowanego
2 opakowania żelatyny
800 g musu jabłkowego
3 duże gruszki
100 g cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Obie galaretki rozpuścić w 700 ml wody. Lekko przestudzić. Brzoskwinie z puszki osaczyć i pokroić w ósemki. Galaretkę wlać do okrągłej formy z kominkiem. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Na galaretce ułożyć brzoskwinie pokrojone w ósemki. Zalewę z brzoskwiń podgrzać i rozpuścić w niej
paczkę żelatyny. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem i wlać do niego przestudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do tortownicy na brzoskwinie. Całość włożyć do lodówki. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Tak przygotowane wymieszać z musem jabłkowym. Żelatynę (druga paczuszka) rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, połączyć z musem i wymieszać. Mus owocowy wyłożyć na masę serową. Ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia na około 1-1,5 godz. Ciasto wyjąć z tortownicy i od razu podawać.
Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *