Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocna sałatka śledziowa

Składniki:

  • 20 dkg śledzi solonych (filet)
  • 10 dkg gotowanej marchwi
  • 10 dkg gotowanego buraka ćwikłowego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 5 dkg kiszone ogórki
  • 5 dkg groszek konserwowy
  • 5 dkg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu 3%
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos winegret. Do oliwy mieszając dodawać powoli ocet, przyprawić do smaku. Ugotowane buraki ćwikłowe obrać, pokroić w kostkę i polać sosem winegret aby nie zabarwiały innych składników. Jeden filet śledziowy pozostawić do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Pokroić również w kostkę ziemniaki, marchew, ogórki, cebulę. Kapustę kiszoną dokładnie obsączyć z zalewy, drobno posiekać.  W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki, delikatnie oprószyć solą i pieprzem, polać sosem winegret, dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki, ozdobić paskami śledzia, cebulą i zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *