Składniki:
- 20 dkg śledzi solonych (filet)
- 10 dkg gotowanej marchwi
- 10 dkg gotowanego buraka ćwikłowego
- 4 ugotowane ziemniaki
- 5 dkg kiszone ogórki
- 5 dkg groszek konserwowy
- 5 dkg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek octu 3%
- sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos winegret. Do oliwy mieszając dodawać powoli ocet, przyprawić do smaku. Ugotowane buraki ćwikłowe obrać, pokroić w kostkę i polać sosem winegret aby nie zabarwiały innych składników. Jeden filet śledziowy pozostawić do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Pokroić również w kostkę ziemniaki, marchew, ogórki, cebulę. Kapustę kiszoną dokładnie obsączyć z zalewy, drobno posiekać. W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki, delikatnie oprószyć solą i pieprzem, polać sosem winegret, dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki, ozdobić paskami śledzia, cebulą i zieleniną.