Skład:
- 40dkg wątróbek z kury lub gęsi
- 4 jaja na twardo
- 4 cebule
- 10dkg tłuszczu (masło i oliwa)
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać (3 sztuki) i poddusić na tłuszczu. Wątróbki umyć, oczyścić, pokroić, dodać do cebuli, osolić, oprószyć pieprzem, udusić, ostudzić i zmiksować z dodatkiem 3 jaj. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na salaterkę, posypać ozdobnie żółtkiem przetartym przez sito, posiekaną nacią pietruszki i drobno posiekanym białkiem. Ozdobić ładnie pokrojonymi obręczami cebuli i oziębić w lodówce. Podawać z dodatkiem pieczywa.