Skład:
- 60dkg zrazowej lub polędwicy
- 1 łyżka smalcu
- 4 cebule
- 2 szklanki piwa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- tymianek
- listek laurowy
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć z błon, pokroić w cienkie płaty i zrumienić na smalcu na niezbyt silnym ogniu. Obrane cebule opłukać, pokroić w piórka i lekko zarumienić na tłuszczy pozostałym ze smażenia mięsa. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, oprószyć mąka, dodać musztardę, podlać piwem i dusić kilkanaście minut. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać listek laurowy oraz tymianek i dusić na wolnym ogniu ok.45 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi posiekana nacią pietruszki lub koperkiem oraz z sałatą lub cykorią.