Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona w piwie

Skład:

  • 60dkg zrazowej lub polędwicy
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 cebule
  • 2 szklanki piwa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • listek laurowy

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć z błon, pokroić w cienkie płaty i zrumienić na smalcu na niezbyt silnym ogniu. Obrane cebule opłukać, pokroić w piórka i lekko zarumienić na tłuszczy pozostałym ze smażenia mięsa. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, oprószyć mąka, dodać musztardę, podlać piwem i dusić kilkanaście minut. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać listek laurowy oraz tymianek i dusić na wolnym ogniu  ok.45 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi posiekana nacią pietruszki lub koperkiem oraz z sałatą lub cykorią.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *