Składniki:
- 25 dkg wątróbek gęsich
- 3 dkg tłuszczu z gęsi
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 20 minut. Pietruszkę i cebulę obrać. Pietruszkę pokroić w słomkę, cebulę w krążki. Na suchej patelni lekko zrumienić mąkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pietruszkę i cebulę, gęsi tłuszcz, wątróbkę, lekko podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach dodać śmietanę wymieszaną z przyrumienioną mąką i już bez przykrycia zapiekać dalsze 15 minut. Podawać z jarzynami z wody.