Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka wieprzowa z bekonem i cebulką

Składniki:

  • 50 dkg wątroby wieprzowej lub cielęcej
  • 50 dlg cebuli
  • 10 dkg bekonu lub boczku w plastrach
  • 1 szklanka mleka ;ub wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Wątrobę oczyścić z błon i żył. Pokroić w kostkę o boku około 2 cm, zalać mlekiem lub winem, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu przyrumienić bekon, wyjąc pozostawiając tłuszcz. Dodać do rondla cebulę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając aż zmięknie, nie rumienić, odstawić w ciepłe miejsce. Wątrobę obsączyć z mleka lub wina, osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać wątrobę, smażyć aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Posolić i popieprzyć. Na półmisku rozłożyć warstwę gorącej cebuli, na niej rozłożyć wątróbkę i zwieńczyć plastrami bekonu. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *