Składniki:
- 50 dkg wątroby wieprzowej lub cielęcej
- 50 dlg cebuli
- 10 dkg bekonu lub boczku w plastrach
- 1 szklanka mleka ;ub wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wątrobę oczyścić z błon i żył. Pokroić w kostkę o boku około 2 cm, zalać mlekiem lub winem, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu przyrumienić bekon, wyjąc pozostawiając tłuszcz. Dodać do rondla cebulę, przyprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając aż zmięknie, nie rumienić, odstawić w ciepłe miejsce. Wątrobę obsączyć z mleka lub wina, osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać wątrobę, smażyć aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Posolić i popieprzyć. Na półmisku rozłożyć warstwę gorącej cebuli, na niej rozłożyć wątróbkę i zwieńczyć plastrami bekonu. Podawać z pieczywem.