Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w winnym sosie Nataszy

Składniki:

  • 4 udka lub filety z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Marynata:

  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki wina Mirin lub innego wina półsłodkiego
  • 2 łyżki wina wytrawnego
  • 8 łyżek sosu sojowego


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, obrumienić mięso wyjęte z marynaty, odlać tłuszcz. Do mięsa wlać pozostałą marynatę i dusić aż będzie miękkie, a powstały sos się zagęści.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *