Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wariacje na temat bułek

Chciałabym się z Wami podzielić moimi doświadczeniami na temat bułek. Robię je zawsze praktycznie z tego samego ciasta, zmieniam tylko rodzaj tłuszczu czy płynu i ilość drożdży ( zawsze suche ), cukru lub soli.
Za każdym razem otrzymuję trochę inne bułeczki.

Ciasto, takie jak na chleb:

  • 525g mąki pszennej
  • 310 ml. wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant.

1.) Po wyrośnięciu (1 godz.) ciasta formuję duże buły i pozostawiam jeszcze do wyrośnięcia (1 godz.). Przed włożeniem do piekarnika robię „przedziałki” szeroką drewnianą łychą.
Piekę w temperaturze niższej, niż normalnie przyjęta dla bułek a więc nie 200°C ale 180°C ( obieg gorącego powietrza ) przez 25-30 min.
Otrzymuję zwyczajne bułki, bardzo puszyste i z bardzo, bardzo chrupiącą skórką. Zupełnie takie, jak bułki ze sklepu. Czyli dobre jako „chleb codzienny”.

2.) Zamiast oleju daję 4 łyżki masła, zamiast wody mleko.Te bułeczki pieką się trochę krócej (15-20 min. ), skorka jest delikatna i miękka. Piekę w temperaturze 200°C.Duży plus, długo pozostają „zjadliwe”.

3.) zamiast wody daję mleko, zamiast oleju 4 łyżki masła, 3 łyżeczki drożdży i dokładam 1 łyżkę mleka w proszku; zamiast jednej, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki soli.
Formuję zwykłe bułki albo bagietki. Ponieważ wychodzą bardzo miękkie i delikatne, nadają się świetnie na długie sandwicze. Mleko w proszku zawsze zmiękczy skórkę. Taki wypiek jest pyszny na śniadanie , z ciepłym mlekiem czy kakao.

4.) zamiast oleju masło, 3 łyżeczki drożdży. Bułeczki są rownież miękkie i pyszne, z tym że dają się dłużej przechować. Wypiek jest bardziej zwarty, z miekką skórką.

Jak widać, można sobie trochę eksperymentować i za każdym razem wyjdzie wypiek troszkę inny. Dałam tylko cztery przykłady i to z mąki pszennej.Naturalnie możemy mieszać różnego rodzaju mąki, mozemy dodawać do ciasta różne pestki, suszone owoce, surowe jaja czy inne dodatki.
Wazna jest konsystencja ciasta. Po wyrośnięciu formuję bułki prawie bez użycia mąki.
Ciasto nie klei się za bardzo do rąk i potem pięknie rośnie.
Gdy dodajemy coś suchego, zwiększamy ilość płynu lub wrzucamy jajo. Gdy nam się wleje trochę za dużo płynu, dodajemy mąki, ta mała rożnica nie ma znaczenia i nie zaszkodzi wypiekowi.

Małe bułki pieką się zazwyczaj przez 15-20 minut. Im produkt większy, tym dłuższy czas pieczenia a temperatura niższa.
Podałam podstawę pieczenia bułeczek. Z tego ciasta można sobie kombinowac różne wersje.

1 comment for “Wariacje na temat bułek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *