Do zrobienia ogórków małosolnych będziemy potrzebować odpowiedniego naczynia, najlepszy jest gliniany garnek lub duży słój ok. 5 litrów.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jakim doskonałym dodatkiem do naszych dań będzie ogórek małosolny wyciągnięty prosto ze słoja. Namawiam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.
Składniki :
- świeże ogórki /średniej wielkości/ 2,5 kg
- czosnek 2 główki
- świeży korzeń chrzanu
- koperek
- sól 3 łyżki stołowe
- woda 2,5 litra
- kwas chlebowy /łyżka stołowa/ lub żurek /szklanka/
Sposób przyrządzenia:
Ogórki starannie wymyć i zalać zimną wodą na ok. 2 godz. Chrzan oczyścić i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm. Namoczonym ogórkom obcinamy końce i wkładamy do słoja, przekładając co jakiś czas koprem, czosnkiem i chrzanem.
Kwas chlebowy zalewamy letnią wodą i dokładnie mieszamy żeby się rozpuścił, następnie wlewamy do słoja. Kwas chlebowy dostaniemy w każdej piekarni możemy go zastąpić gotowym żurkiem lub piętką żytniego chleba.
Posoloną wodę gotujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki, wszystko przyciskami małym talerzykiem a słój nakrywamy gazą. Na trzeci dzień ogórki nadają się do spożycia im dłużej będą stały w słoju tym bardziej będą kwaśniejsze.
Smacznego Paweł
6 comments for “Ogórki małosolne”