Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 45 gram masła
- łyżeczka soli
- 1/4 kostki drożdży
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka + łyżka do zaczynu
- 1 łyżeczka miodu
- olej
Chciałabym się z Wami podzielić moimi doświadczeniami na temat bułek. Robię je zawsze praktycznie z tego samego ciasta, zmieniam tylko rodzaj tłuszczu czy płynu i ilość drożdży ( zawsze suche ), cukru lub soli.
Za każdym razem otrzymuję trochę inne bułeczki.
Ciasto, takie jak na chleb:
W arcyciekawej książce pani Katarzyny Pospieszyńskiej "Przygoda kulinarna" wyczytałam, że niezwykle popularne są w Stanach bułeczki zwane . Było to podobno ulubione danie Lincolna, takie bułeczki podawane na gorąco z białym sosem na śniadanie. Przepis jest następujący: 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek zimnego masła lub margaryny 2/3…