Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szkockie bułki

 

Składniki:

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 45 gram masła
  • łyżeczka soli
  • 1/4 kostki drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka + łyżka do zaczynu
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej

Sposób przygotowania zaczynu:
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem (niedużo) polać mlekiem i dosypać mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 min aż podwoją objętość

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać do najlepiej makutry sporej jak nie to do miski dosyć dużej. Dodać masło starte na grubych oczkach na tarce, wymieszać z solą. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn. Wlać mleko(ja podgrzewam chwilkę na ogniu), wodę i miód. Wyrabiać najpierw drewnianą łyżką potem ręką. Na bułki ciasto powinno być „luźne” czyli kleić się lekko do rąk. Zrobić z zagniecionego ciasta kukle i włożyć do miski natłuszczonej olejem, przykryć workiem foliowym i czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stoln8ice lekko posypaną mąką. Wygniatać jakieś 5 min, aż będzie elastyczne. Piekarnik wcześniej musi być nagrzany do temp. 200 stopni C. Dwie blachy posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwa wałki i podzielić każdy wałek na 8 jednakowych części. Zagnieść i uformować kulę. układać je na blachach w sporych odstępach. Każdą bułkę spłaszczyć nasadą dłoni by ich średnica miała ok 7 cm. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Aż ciasto podwoi objętość. Bułki oprószyć mąką i piec około 15-20 min, aż się zrumienią i wyrosną. Postukać w spód czy wydają głuchy odgłos. Wyłożyć na drucianą siatkę i poczekać aż ostygną Ja uwielbiam je z masełkiem czosnkowym, lub z masełkiem i solą. Same też są pyszne!! polecam!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *