Składniki:
- 650 gram mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 30 gram masła
- 125 gram grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 kawałka drożdży ( i zaczyn jak wyżej w bułeczkach)
- około 400 ml letniej wody
- olej do natłuszczenia
Sposób przyrządzenia:
Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać masło starte na tarce na grubych okach. Dodać orzechy, pietruszkę, i zaczyn. Wymieszać. Dolewać powoli wodę aż ciasto będzie odstawiać od miski. Druga miskę posmarować olejem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wygniatać aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę , włożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią, ścierką i do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny. (aż podwoi objętość) 2 blachy posmarować tłuszczem. Ciasto wygniatać na stolnicy przez 2-3 min aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować krążek. Ułożyć na blachach do pieczenia Luźno przykryć ścierką i zostawić na 20-30 min. nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Bochenki posypać mąką, naciąć kratkę. Piec w 220stop. przez 10 min, potem zmniejszyć do 190 stopni i piec 20 min aż chleb wyrośnie i się zrumieni. Postukać w spód by sprawdzić czy wydaje głuchy odgłos. Wyłożyć na drucianą siatkę do ostygnięcia. Smacznego!!!!
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” agap
1 comment for “Chleb z orzechami woskimi”