Składniki:
- 12 paluszków krabowych
- 5 dkg żółtego sera
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki majonezu
- zielony groszek konserwowany
- zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Jajko ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddzielić białko od żółtka, białko drobno pokroić, żółtko zetrzeć na tarce. Na drobnej tarce zetrzeć również żółty ser. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Wymieszać razem białko jajka, czosnek, ser i 2 łyżki majonezu. Paluszki krabowe opłukać i osuszyć. Ostrym nożem przekroić wzdłuż na połowę, nałożyć na jedną z połówek farsz, przykryć drugą połową delikatnie dociskając. Każdy z tak przygotowanych paluszków posmarować resztą majonezu i obruszyć tartym żółtkiem. Podawać na półmisku udekorowane zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” dominikab