Składniki:
4 gruszki
1 łyżka koniaku
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
cukier do smaku ( 1-2 łyżek )
1 łyżka żelatyny
bita śmietana
sos czekoladowy
lody waniliowe lub inne
karmelizowane orzechy lub pestki słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Dojrzałe gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy je dokładnie, z 4 gruszek wyjdzie nam ok. 400ml gęstego przecieru. Dodajemy dodatki smakowe: cukier waniliowy, sok z cytryny, koniak i cukier do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( można podgrzewać, energicznie mieszając ) i dodajemy do przecieru gruszkowego. Tak przygotowany mus wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Deser podajemy w czareczkach z wafli albo w zwykłych salaterkach czy pucharkach.
Na samym dnie układamy mus z gruszek, na to lody ( max. dwie gałki ), polewamy ciepłym sosem czekoladowym, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Bitą śmietanę i sos czekoladowy możemy zrobić sami albo wykorzystać produkty gotowe.
Jeśli robimy sami, to śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, krótko przed podaniem.
Sos robimy z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany.
Smacznego!
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi