Składniki:
- 50 dkg żeberek jagnięcych lub wieprzowych
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- 1 zielona papryka
- 4 ziemniaki
- koperek, natka pietruszki, zielona cebulka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso bardzo dokładnie wypłukać, podzielić na 4 porcje. W dużym rondlu zalać żeberka wodą, doprowadzić do wrzenia, usunąć wytwarzającą się pianę. Cebulę obrać, przekroić na połowę, jedną połowę dodać do gotującego się mięsa. Rondel przykryć pokrywką, powolutku gotować 50 minut. W międzyczasie obrać marchew, pokroić w skośne plastry, Pozostałą połowę cebuli pokroić wzdłuż na 4 części, pomidora obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion, grubo pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić na połowę. Z wywaru usunąć cebulę, dodać pozostałe składniki, przyprawić pikantnie gotować 40 minut. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.