Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg z grilla z aromatycznym sosem

Składniki:

  • 1 duży pstrąg
  • olej
  • sól, biały pieprz
  • ulubione zioła

Sos:

  • 5 dkg masła
  • 5 dkg orzechów nerkowca
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić nie odcinając łba, usunąć oczy i łuki skrzelowe, umyć, osuszyć. Na każdym boku wykonać 4 nacięcia na głębokość około 5 mm. Rybę przyprawić, nasmarować olejem zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Do jamy brzusznej włożyć gałązkę ulubionych ziół. Piec na grillu około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać orzechy lekko je zrumienić. Dodać czosnek, natkę pietruszki i po 2, 3 minutach sok cytrynowy do smaku. Podając upieczoną rybę polać ją obficie sosem lub podać sos w sosjerce. Pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *