Składniki:
- 1 duży pstrąg
- olej
- sól, biały pieprz
- ulubione zioła
Sos:
- 5 dkg masła
- 5 dkg orzechów nerkowca
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić nie odcinając łba, usunąć oczy i łuki skrzelowe, umyć, osuszyć. Na każdym boku wykonać 4 nacięcia na głębokość około 5 mm. Rybę przyprawić, nasmarować olejem zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Do jamy brzusznej włożyć gałązkę ulubionych ziół. Piec na grillu około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. W rondlu rozgrzać masło, dodać orzechy lekko je zrumienić. Dodać czosnek, natkę pietruszki i po 2, 3 minutach sok cytrynowy do smaku. Podając upieczoną rybę polać ją obficie sosem lub podać sos w sosjerce. Pychota.