Składniki:
- Udziec lub łopatka z jelenia do 1 kg (BEZ KOŚCI)
- 10 dag cebuli
- 6 dag tłuszczu roślinnego
- 2 dag mąki
- 1/8 L śmietany
- 1/8 L octu (najlepiej winnego czerwonego)
- 1/4 L wody
- 5 dag suszonych grzybów
- Liść laurowy
- Pieprz ziarnisty
- Ziele Angielskie
Przygotowanie:
Połowę cebuli pokroić w plastry, wrzucić do wody razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować około godziny uzupełniając wyparowaną wodę. Wystudzić dolać ocet, zalać tym (czyli bejcą) mięso i odstawić do lodówki na 3-5 dni (w lecie na 1-2 dni). Po upływie tego czasu mięso wyjąć, natrzeć tłuszczem, posolić i obtoczyć w mące. Rozgrzać tłuszcz w rondlu (wariant surwiwal: w menażce) do około 250 stopni, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Pokroić resztę cebuli w plastry. Wlać do rondla (wariant surwiwal: menażki) trochę wody, dodać cebulę, grzyby i wyłowione z bejcy przyprawy i cebule. Przykryć, dusić tak około 1 1/2 – 2 godzin aż mięso zmięknie, dolewając wody i obracając pieczeń. Gdy mięso będzie miękkie dodać resztę mąki i śmietanę, posolić według smaku, gotować dalej około 15 minut. Mięso pokroić na półmisku (wariant surwiwal: po co kroić?) i polać sosem. Danie gotowe. Podawać z gniecionymi ziemniakami lub makaronem wstążkami (najlepiej Agnesi lub Barilla) i gotowanymi warzywami lub surówką z warzyw.
Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati
Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP