Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka faszerowane.

Skład:

  • 6 jaj
  • ugotowane mięso
  • szynka
  • majonez kielecki
  • chrzan
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • ogórek
  • pół czerwonej papryki
  • pomidor
  • puszka sardynek lub szprotek w oleju
  • pół dymki
  • twarożek naturalny
  • kawałek pora
  • sól, cukier i pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Ugotować jaja na twardo, obrać. Każde jajko przeciąć wzdłuż na połowę. usunąc żółtko a w jego miejsce nałożyć farsz. Układać na udekorowanym zieleniną i rozdrobnionymi żółtkami półmisku.
Farsze:
szynkowy:
szynkę drobniutko pokroić, wymieszacć z żółtkiem i majonezem, przyprawić.
majonezowy: utrzeć 2 ugotowane na twardo żółtka z 2 łyżkami majonezu kieleckiego i dodać posiekany szczypiorek lub szczypior.
mięsny: mięso zemleć w maszynce, przyprawić dodać chrzan i majonez
paprykowy: bardzo drobno posiekać ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora wymieszać z majonezem, przyprawić.
rybny: dwa żółtka dodać do sardynek lub szprotek z puszki, dodać łyżkę majonezu, przyprawić.
pomidorowy: pomidora sparzyć obrać ze skórki, usunąć dokładnie miąższ, drobno posiekać, połączyć z żółtkami i majonezem.
Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodobań.

2 comments for “Jajka faszerowane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *