Skład:
- 6 jaj
- ugotowane mięso
- szynka
- majonez kielecki
- chrzan
- szczypiorek
- sok z cytryny
- ogórek
- pół czerwonej papryki
- pomidor
- puszka sardynek lub szprotek w oleju
- pół dymki
- twarożek naturalny
- kawałek pora
- sól, cukier i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ugotować jaja na twardo, obrać. Każde jajko przeciąć wzdłuż na połowę. usunąc żółtko a w jego miejsce nałożyć farsz. Układać na udekorowanym zieleniną i rozdrobnionymi żółtkami półmisku.
Farsze:
szynkowy: szynkę drobniutko pokroić, wymieszacć z żółtkiem i majonezem, przyprawić.
majonezowy: utrzeć 2 ugotowane na twardo żółtka z 2 łyżkami majonezu kieleckiego i dodać posiekany szczypiorek lub szczypior.
mięsny: mięso zemleć w maszynce, przyprawić dodać chrzan i majonez
paprykowy: bardzo drobno posiekać ogórek, pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora wymieszać z majonezem, przyprawić.
rybny: dwa żółtka dodać do sardynek lub szprotek z puszki, dodać łyżkę majonezu, przyprawić.
pomidorowy: pomidora sparzyć obrać ze skórki, usunąć dokładnie miąższ, drobno posiekać, połączyć z żółtkami i majonezem.
Wszystkie farsze przyprawiamy wg upodobań.
2 comments for “Jajka faszerowane.”