Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek bananowy.

Skład:
Ciasto:

  • po szklance mąki i cukru
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 2 banany
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jaja
  • pół szklanki rodzynków
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju.

Polewa:

  • pół kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • połówki orzechów włoskich i skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Banany zetrzeć na tarce. Dodać cukier, miód, jaja i ucierać . Gdy masa będzie jednolita, powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Na końcu wlać olej i włożyć sparzone wrzątkiem, osączone rodzynki, wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa równe prostokąty. Z podanych składników ugotować polewę. Polać nią oba kawałki ciasta i udekorować

2 comments for “Mazurek bananowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *