Skład:
Ciasto:
- po szklance mąki i cukru
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 2 banany
- 3 łyżki miodu
- 3 jaja
- pół szklanki rodzynków
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju.
Polewa:
- pół kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 2-3 łyżki kakao
- połówki orzechów włoskich i skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Banany zetrzeć na tarce. Dodać cukier, miód, jaja i ucierać . Gdy masa będzie jednolita, powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Na końcu wlać olej i włożyć sparzone wrzątkiem, osączone rodzynki, wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa równe prostokąty. Z podanych składników ugotować polewę. Polać nią oba kawałki ciasta i udekorować
2 comments for “Mazurek bananowy.”