Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycel wiedeński “po amerykańsku”

Historia tej austriackiej potrawy narodowej, jak z pewnością można określić sznycel wiedeński, sięga kilkuset lat wstecz i ma swoje źródło … o dziwo w północnych Włoszech. Tam właśnie w roku 1514 zabroniono przygotowywania “na zloty kolor” wszelkich potraw, co skłoniło doświadczonych kucharzy do odwołania się do starego bizantyjskiego zwyczaju i opiekania mięsa w złotej panierce z tartej bułki.

Przepis ten został przywieziony do Austrii przez feldmarszałka Radetzky’ego. Dopiero jednak wprowadzone przez Austriaków zmiany w przepisie, polegające na tym, ze cielęcinę zaczęto kroić w grube na palec kawałki, następnie obtaczać w mace, tartej bulce i jajku i smażyć na głębokim tłuszczu, doprowadziły do powstania oryginalnej potrawy, która od roku 1900 nazywano juz tylko i wyłącznie sznyclem wiedeńskim.

Po potrawy te, która sami Austriacy nazywają swoim kulinarnym skarbem narodowym, sięgają chętnie i inne kuchnie europejskie, choć jak się niedawno okazało nie tylko one. Doprowadziło to do sytuacji, w której prawie w każdym kraju istnieje inny przepis na te sama, jak się później okazuje, potrawę.

W Stanach Zjednoczonych powstała nawet siec Fast-Food pod wspólnym szyldem “Sznycel wiedeński”. Ma juz ona setki restauracji rozsianych po całych Stanach, za sprawa, których wielu Amerykanów ma zupełnie mylne wyobrażenie, co do tego jak wygląda ten wiedeński specjał. A to, dlatego, ze w sieci tej sprzedawane są prawie wyłącznie, Hot-dogi, niemające nic wspólnego z oryginalna potrawa.

Historia ta pokazuje jak długą drogę pokonał sznycel wiedeński, by zasłużyć w końcu na miano narodowej specjalności kuchni austriackiej i jakie konsekwencje, jak się okazuje nie tylko pozytywne, wiążą się z takim tytułem.

Joanna Kłos
Przedstawicielstwo Miasta Wiednia
Compress Verlagsges.m.b.H & CoKG
Przedstawicielstwo w Polsce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *