Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w dziesięć minut.

 

Składniki:

 

  • Jeden pstrąg
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 cytryna lub sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:
Wypatroszonego pstrąga myjemy (wariant surwiwal: niekoniecznie), solimy, pieprzymy. Siekamy natkę, nacieramy rybę połową natki i do brzucha ryby wsadzamy połowę masła wymieszane z resztą natki. Drugą połowę masła rozgrzewamy na patelni (wariant surwiwal: menażce) do około 200 stopni. Rzucamy na patelnię (wariant surwiwal: menażkę) rybę, lekko ją skrapiamy sokiem z cytryny. Po pięciu minutach przewracamy rybę na drugi bok i skrapiamy delikatnie cytryną. Po pięciu minutach zrumienioną z obu stron rybę przekładamy na talerz (wariant surwiwal: po co wyjmować z menażki?) i jeszcze raz skrapiamy cytryną. Danie gotowe. Podawać z białym chlebem i kwaszonym ogórkiem (wariant surwiwal: chleba nie trzeba kroić).

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *