Składniki:
- Jeden pstrąg
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 cytryna lub sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Wypatroszonego pstrąga myjemy (wariant surwiwal: niekoniecznie), solimy, pieprzymy. Siekamy natkę, nacieramy rybę połową natki i do brzucha ryby wsadzamy połowę masła wymieszane z resztą natki. Drugą połowę masła rozgrzewamy na patelni (wariant surwiwal: menażce) do około 200 stopni. Rzucamy na patelnię (wariant surwiwal: menażkę) rybę, lekko ją skrapiamy sokiem z cytryny. Po pięciu minutach przewracamy rybę na drugi bok i skrapiamy delikatnie cytryną. Po pięciu minutach zrumienioną z obu stron rybę przekładamy na talerz (wariant surwiwal: po co wyjmować z menażki?) i jeszcze raz skrapiamy cytryną. Danie gotowe. Podawać z białym chlebem i kwaszonym ogórkiem (wariant surwiwal: chleba nie trzeba kroić).
Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati
Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP