Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kuchnie Świata

Sery francuskie

Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę jest ich o wiele więcej – około 500 rodzajów.
Tajniki wyrabiania serów i same receptury są chronione przez producentów. Wymagania jakościowe przy ich produkcji są tak rygorystyczne jak przy produkcji najlepszych win. Ich jakość kontrolują specjalne instytucje. Na najwyższej jakości serach francuskich widnieje napis AOC, czyli Appelation d’Origine Controlee co oznacza, że pochodzą z określonego regionu, zostały wyprodukowane i dojrzewały zgodnie ze ściśle ustalonymi wymaganiami, jak i w zgodzie z tradycją.

Słodki symbol Wiednia

Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, jakie specjały kulinarne kojarzą się nam z austriacka stolica, z cala pewnością jedna z pierwszych nazw, jaka przyszłaby nam do głowy, byłby Tort Sachera. Można by się wręcz pokusić o nazwanie tego czekoladowego deseru “ambasadorem” Wiednia na polu turystyki.

Sznycel wiedeński “po amerykańsku”

Historia tej austriackiej potrawy narodowej, jak z pewnością można określić sznycel wiedeński, sięga kilkuset lat wstecz i ma swoje źródło … o dziwo w północnych Włoszech. Tam właśnie w roku 1514 zabroniono przygotowywania “na zloty kolor” wszelkich potraw, co skłoniło doświadczonych kucharzy do odwołania się do starego bizantyjskiego zwyczaju i opiekania mięsa w złotej panierce z tartej bułki.

Ta mała Belgia

Rzeczywiście mała, ledwie ją widać na mapie. Dziesięciokrotnie mniejsza od Polski a i ludności tyle, co kot napłakał – ok. 10mln.
Kraj niewielki, ale za to sztuka kulinarna na wysokim poziomie. Nie każdy wie, że Belgia ma olbrzymią produkcję serów twardych. Jest ich masa, ostatnio pojawia się coraz więcej niskotłuszczowych. Około 400 gatunków piwa, to nie byle, co. Dużo gatunków serów i piwa jest wyrabianych przez opactwa, gdzie ojcowie zazdrośnie strzegą receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Naturalnie znana jest wszędzie belgijska czekolada, znakomita. Szkoda, że nie dla mnie – cholesterol.

Amerykańskie impresje kulinarne

Ameryka północna czyli USA to ogromny kraj. Porównując z obszarem i liczba ludności Polski, to Polskie można porównać z jednym z najmniejszych stanów USA, czyli to pestka. Jednak w tak małym kraju jak Polska ( porównywalnie) są regiony, gdzie kuchnia jest diametralnie rożna i nawet ogólnokrajowe potrawy, takie jak pierogi, gulasz czy bigos maja odmiany. Co dopiero mówić o kuchni Stanów,