Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słodki symbol Wiednia

Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, jakie specjały kulinarne kojarzą się nam z austriacka stolica, z cala pewnością jedna z pierwszych nazw, jaka przyszłaby nam do głowy, byłby Tort Sachera. Można by się wręcz pokusić o nazwanie tego czekoladowego deseru “ambasadorem” Wiednia na polu turystyki.

Jego nazwa łączy w sobie, bowiem kulturę, tradycje i wspaniały smak – trzy właściwości, które przyczyniły się do sukcesu turystycznego naddunajskiej stolicy. Fakt ten został nawet doceniony przez Wiedeńską Izbę Gospodarcza, która uhonorowała w 2004 roku oryginalny Tort Sachera specjalną nagrodą turystyczną. Nagrodę owa w imieniu docenionego smakołyku odebrała szefowa kuchni hotelu Sacher, który na mocy wyroku sadowego jako jedyny ma prawo używać nazwy “Original Sachertorte”.

A cala historia tortu Sachera rozpoczęła się juz w 1832 roku, kiedy to pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmolada morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem “króla deserów”.

Natomiast syn Franza – Eduard Sacher wybudował w centrum Wiednia w roku 1876, równie słynny jak jego kulinarny współimiennik, hotel Sacher. Ten właśnie hotel uczestniczył w 3 głośnych procesach, nazywanych powszechnie “tortowymi procesami”, toczących się w latach 1953 – 1962, w których druga strona była cukiernia Demel. Spor toczył się o prawo używania nazwy “tort Sachera” na określenie tortów czekoladowych oferowanych przez obie konkurujące ze sobą cukiernie.

W końcu po 9 latach procesów wyłączne prawo do używania wspomnianej nazwy sad przyznał hotelowi Sacher. Od tej pory przepis na oryginalny tort Sachera jest najpilniej strzeżona tajemnica hotelu Sacher. Jedynie na podstawie informacji o rocznym zużyciu składników umieszczonym na stronie internetowej hotelu (http://sachertorte.sacher.com/) można, ale tylko z grubsza oszacować zastawienie składników wykorzystywanych do produkcji tortu.

Nie przeszkadza to jednak, by każda kawiarnia, nie tylko wiedeńska miała w swej ofercie własną wersje tego specjału. Różnice potrafią zauważyć wyłącznie prawdziwi znawcy wypieków. Dla wielbicieli tego czekoladowego deseru jest to z pewnością dobra wiadomość, ponieważ sam hotel Sacher produkuje corocznie zaledwie ok. 300 000 tortów, z których 1/3 jest eksportowana, 1/3 trafia do cukierni austriackich, a pozostała część oferowana jest na porcje w kawiarniach i restauracjach należących do sieci hoteli Sacher.

Joanna Klos
Przedstawicielstwo Miasta Wiednia
Compress Verlagsges.m.b.H & CoKG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *