Składniki:
• 4 udka kurczaka
• 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
• 2 łyżki mąki
• 4 łyżki oleju
• puszka czerwonej fasoli
• puszka kukurydzy
• cebula
• łyżka przecieru pomidorowego
• 1/3 szklanki śmietany
• 3 łyżki masła
• łyżka cukru
• łyżka octu
• 1/2 łyżeczki chili
• sól
Sposób przyrządzenia:
Udka natrzeć solą i połową papryki, oprószyć mąką. Obrumienić na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną. Masło stopić w rondelku, podsmażyć cebulę. Wsypać cukier i podgrzewać, aż lekko zbrązowieje.
Dodać ocet, mieloną paprykę i chili, zamieszać. Na końcu wlać przecier pomidorowy ze śmietaną, sos podgrzać.
Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy, włożyć na dno żaroodpornej formy.
Na wierzchu ułożyć udka i polać je sosem.
Piec 30 minut w temperaturze 200ºC.