Składniki:
• 200g gotowanych obranych krewetek lub ogonów raków
• 1 mały kalafior
• 125 g marchewki
• 125 g zielonego groszku
• 3 ziemniaki
• 200 g fasolki szparagowej
• ½ filiżanki śmietany
• 1-2 łyżeczki soli
• 2 szczypty pieprzu
• 2 łyżki siekanego koperku
• 5 rzodkiewek
• 125 g szpinaku
• 2 l wody
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżeczki soli
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki mąki
• 2 żółtka
Sposób przyrządzania:
Jarzyny umyć i wyszorować. Kalafior podzielić na różyczki. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić na kawałki. Rzodkiewki przepołowić. Szpinak przebrać. Zagotować 2 litry wody z cukrem i solą. Włożyć do niej warzywa (oprócz szpinaku), przykryć i gotować 5-8 minut na małym ogniu, aż będą prawie miękkie Dodać szpinak i wszystko jeszcze gotować przez 5 minut. Zupę przecedzić. Jarzyny odstawić. Masło roztopić, wsypać mąkę; stale mieszając, dolewać stopniowo wywar warzywny i mleko. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i 3 łyżkami wywaru, wlać do zupy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do zupy warzywa. Dodać krewetki. Gorącą zupę podawać posypaną koperkiem.
2 comments for “Zupa jarzynowa z krewetkami”