Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka mazowiecka z kury

Składniki:


• duża kura
• 10 dag solonej słoniny
• 2 dag masła
• 0,25 l mleka
• 4 dag mąki
• sól, pieprz
• zielona pietruszka

Sposób przyrządzenia:
Umytą kurę pokrajać na kilkanaście kawałków, włożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby mięso zaledwie przykryła, wrzucić słoninę pokrajaną w paski. Przykryć szczelną pokrywą i dusić na wolnym ogniu aż do miękkości.
Woda powinna się wygotować.
Roztopić na patelni masło, dodać mąkę i smażyć chwilkę mieszając łyżką, nie dopuszczając, aby mąka się przyrumieniła. Do tak zasmażonej mąki wlać mleko i zagotować, po czym dodać soli i pieprzu do smaku.
Sosem polać mięso ułożone na półmisku i posypać drobno pokrajaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *