Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka ze śliwkami

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1szkl. suszonych śliwek
  • 1 szkl. białego wina
  • mąka
  • tłuszcz
  • 2 pomarańcze
  • curry

Sposób wykonania:

  1. Mięso natrzeć curry i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    W między czasie śliwki zalać winem i również odstawić na godzinę.
    Po tym czasie udka obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym podlać winem z pod moczenia śliwek i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Następnie dodać śliwki i dusić jeszcze kilka minut.
    Gotowe udka wyjąć a sos zmiksować i polać mięso przed podaniem.
    Na sam koniec udekorować cząstkami pomarańczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *