Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego lub białego winnego
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- szczypta chili w proszku
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika z włączonym górnym opiekaniem. Piec 8-10 minut. Kiedy skórka się zrumieni, przewrócić na drugą stronę, posmarować resztą sosu, piec przez kolejne 8-10 minut. Przygotować sos. Składniki dokładnie wymieszać w rondlu i gotować powoli 10 minut. Upieczone udka wyłożyć na półmisek, polać sosem i podawać.