Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Papryczki w cieście tempura

Składniki:

    • zielone ostre papryczki
    • olej do smażenia

    Ciasto:

    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej
    • 1/3 szklanki mąki ryżowej
    • 1 jajko
    • 2 kostki lodu
    • woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę


    Sposób przyrządzenia:
    Zacznijmy od kilku uwag. Przekąska ta jest smaczna, a jednocześnie bardzo ostra. Aby tą piekielną ostrość obniżyć możemy papryczki delikatnie naciąć wzdłuż i usunąć nasiona, lub jeszcze dodatkowo blanszować we wrzątku.
    Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajko i wodę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta dodać kostki lodu które rozpuszczając się powoli utrzymają niską temperaturę ciasta. W tak przygotowanym cieście moczyć papryczki i smażyć natychmiast w głębokim oleju  do momentu aż lekko się zezłocą. Papryczki wyłożyć na ręcznik papierowy aby się obsączyły z nadmiaru oleju i natychmiast podawać. Pychota, polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *