Składniki:
- zielone ostre papryczki
- olej do smażenia
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 2 kostki lodu
- woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Zacznijmy od kilku uwag. Przekąska ta jest smaczna, a jednocześnie bardzo ostra. Aby tą piekielną ostrość obniżyć możemy papryczki delikatnie naciąć wzdłuż i usunąć nasiona, lub jeszcze dodatkowo blanszować we wrzątku.
Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajko i wodę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta dodać kostki lodu które rozpuszczając się powoli utrzymają niską temperaturę ciasta. W tak przygotowanym cieście moczyć papryczki i smażyć natychmiast w głębokim oleju do momentu aż lekko się zezłocą. Papryczki wyłożyć na ręcznik papierowy aby się obsączyły z nadmiaru oleju i natychmiast podawać. Pychota, polecam.