Składniki:
-
- 20 odwłoków krewetek królewskich
- olej
- sos sojowy
- sól, pieprz
-
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 2 kostki lodu
- woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę
Ciasto:
Sposób przyrządzenia:
Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy, pozostawiamy na sicie aby dokładnie się osączyły. Gdy są w pancerzu, ściągamy go delikatnie. Nacinamy je ostrym nożem w górnej części odwłoku aby usunąć z grzbietu przewód pokarmowy. Skrapiamy krewetki sosem sojowym, solimy i posypujemy pieprzem
Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajko i wodę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta dodać kostki lodu które rozpuszczając się powoli utrzymają niską temperaturę ciasta. W tak przygotowanym cieście moczymy krewetki i smażymy natychmiast w głębokim oleju przez około 3 minuty. Tak przyrządzone krewetki wyłożyć na ręcznik papierowy aby się obsączyły z nadmiaru oleju i natychmiast podawać. Polecam, pychota.