Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w cieście tempura

Składniki:

    • 20 odwłoków krewetek królewskich
    • olej
    • sos sojowy
    • sól, pieprz
  • Ciasto:

    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej
    • 1/3 szklanki mąki ryżowej
    • 1 jajko
    • 2 kostki lodu
    • woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę

Sposób przyrządzenia:

Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy, pozostawiamy na sicie aby dokładnie się osączyły. Gdy są w pancerzu, ściągamy go delikatnie. Nacinamy je ostrym nożem w górnej części odwłoku aby usunąć z grzbietu przewód pokarmowy. Skrapiamy krewetki sosem sojowym, solimy i posypujemy pieprzem
Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajko i wodę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta dodać kostki lodu które rozpuszczając się powoli utrzymają niską temperaturę ciasta. W tak przygotowanym cieście moczymy krewetki i smażymy natychmiast w głębokim oleju  przez około 3 minuty. Tak przyrządzone krewetki wyłożyć na ręcznik papierowy aby się obsączyły z nadmiaru oleju i natychmiast podawać. Polecam, pychota.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *