Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka pychotka

 

Składniki:

    • 3 średnie golonki
    • 2 cebule
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • mała bulwa selera
    • 1 biała część pora
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 litry bulionu mięsnego (nie solonego)
    • 1 szklanka piwa jasnego
    • 1 mały kieliszek wódki
    • olej
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Golonki opalić nad gazem z resztek szczeciny, bardzo dokładnie wyszorować, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, szybko obrumienić na nim przyprawioną solą i pieprzem golonkę, wyjąć, obsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Jarzyny obrać, pokroić wg uznania. W dużym garnku doprowadzi ć do wrzenia  bulion, dodać jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie i golonki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę, dodać wódkę i piwo, powoli gotować przez około 90 minut, dodać koncentrat pomidorowy i po 15 minutach wyjąć mięso. Ułożyć golonki na blasze do pieczeni a i dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać wywarem z gotowania i obracać. Podawać z ostrymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *