Składniki:
-
- 3 średnie golonki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mała bulwa selera
- 1 biała część pora
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry bulionu mięsnego (nie solonego)
- 1 szklanka piwa jasnego
- 1 mały kieliszek wódki
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Golonki opalić nad gazem z resztek szczeciny, bardzo dokładnie wyszorować, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, szybko obrumienić na nim przyprawioną solą i pieprzem golonkę, wyjąć, obsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Jarzyny obrać, pokroić wg uznania. W dużym garnku doprowadzi ć do wrzenia bulion, dodać jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie i golonki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę, dodać wódkę i piwo, powoli gotować przez około 90 minut, dodać koncentrat pomidorowy i po 15 minutach wyjąć mięso. Ułożyć golonki na blasze do pieczeni a i dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać wywarem z gotowania i obracać. Podawać z ostrymi dodatkami.