Składniki:
- 8 filetów z solonych śledzi
- 2 dojrzałe avocado
- sok z limonki
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- zielony koper
- szczypta mielonej kolendry
- 1 mała cebulka
- pół marchewki
- 2 ziarna pieprzu
- 1 część octu spirytusowego i 3 części wody
- pół łyżeczki oliwy z oliwek
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Cebulkę pokroić w piórka, a marchewkę w cienkie plasterki. Przyrządzić zalewę octową w proporcji 1/4 octu i 3/4 wody. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, schłodzić. Śledzie opłukać, zalać zimną wodą, moczyć do momentu uzyskania wymaganego smaku. Tak przygotowane śledzie zalać marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z limonki i kolendrą na jednorodny sos. Avocado przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, wybrać łyżeczką miąższ, pokroić go w kostkę, skropić sokiem z limonki i ponownie napełnić nimi skórę z avocado. Można też miąższu nie przetwarzać i czynność tą pozostawić konsumentowi. Na półmisku skomponować porcje. Każda winna składać się z połowy avocado (przygotowanego wg uznania) 2 marynowanych filetów śledziowych oraz sosu majonezowego. Całość udekorować zieleniną oraz marchewką i cebulką z marynaty. Polecam, pychota.