Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka na sposób hiszpański

Składniki:

  • 4 duże udka kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 pokrojonych  na połowę ząbków czosnku
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Udka umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć w stawie kolanowym, usunąć skórę i kości które możemy zachować na zupę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Czosnek wyjąć, odłożyć go na papierowy ręcznik.  Na patelnię dodać mięso, smażyć mieszając przez około 10 minut aż kurczak się przyrumieni. Dodać wino, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Dusić powoli kolejne 10 minut, dodać czosnek, wymieszać i po 3 minutach podawać. Przed wydaniem posypać zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *