Składniki:
4 duże udka kurczaka
1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
2 łyżki oliwy
10 pokrojonych na połowę ząbków czosnku
¼ szklanki białego wytrawnego wina
1 liść laurowy
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć w stawie kolanowym, usunąć skórę i kości które możemy zachować na zupę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Czosnek wyjąć, odłożyć go na papierowy ręcznik. Na patelnię dodać mięso, smażyć mieszając przez około 10 minut aż kurczak się przyrumieni. Dodać wino, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Dusić powoli kolejne 10 minut, dodać czosnek, wymieszać i po 3 minutach podawać. Przed wydaniem posypać zieloną pietruszką.