Twarożek przygotowany dla tych mężczyzn, co to „nigdy” nie jadają sera.
Składniki:
- 200g serka homogenizowanego lub twarogu
- 3 plastry wędzonej szynki
- 50-100ml śmietany ( zależy od sera )
- 2 suche jagody jałowca
- 1 młoda cebulka ze szczypiorem
- pieprz, sól, imbir, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Serek mieszamy ze śmietaną i rozcieramy, aż uzyskamy konsystencję pasty.
Dodajemy szynkę drobno pokrojoną, roztarte na proszek jagody jałowca, pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.
Wstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzł”. Po 2 godzinach sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy jeszcze.
Twarożek ma bardzo mocny, pikantny smak, nie polecam dzieciom.
3 comments for “Twarożek z szynką”