Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tradycyjna czernina

Składniki:

  • 1 szkl. krwi kaczki
  • podroby kacze
  • porcja włoszczyzny
  • 25 dag suszu owocowego
  • 2-3 łyzki maki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób wykonania:

  1. Podroby i włoszczyznę oczyścić po czym dodać jeszcze liść laurowy, susz, ziarenka pieprzu, ziela angielskie oraz sól.
    Zalać wodą i ugotować wywar.
    Następnie podroby wyjąć  a dodać krew wymieszaną z mąką.
    Całość zagotować na małym ogniu.
    Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym oraz cukrem.
    Na koniec przecedzić i podawać z podrobami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *