Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort kanapkowy z wędzonym łososiem

Składniki:


  • 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy)
  • łosoś wędzony w płatach
  • masło
  • chrzan
  • szczypta kurkumy
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • papryka czerwona
  • kilka oliwek


Sposób przyrządzenia:
Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm, odkroić równo skórki. Układając na płaskiej powierzchni kolejne kromki smarować kremem chrzanowym z obu stron (z wyjątkiem pierwszej i ostatniej) posypać cebulką, odrobiną soli i pieprzu, obłożyć grubo płatami wędzonego łososia i tak kolejno. Boki tortu posmarować dokładnie masłem, obsypać drobno posiekaną natką pietruszki. Górę udekorować ozdobnie nałożonym masłem chrzanowym, oliwkami, łososiem i papryką.
Uwaga: celowo nie podałam składu ilościowego kremu chrzanowego i innych składników pozostawiając to inwencji wykonawcy.
 

1 comment for “Tort kanapkowy z wędzonym łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *