Składniki:
- 1 prostokątny chleb (jeśli ktoś lubi razowy)
- łosoś wędzony w płatach
- masło
- chrzan
- szczypta kurkumy
- 1 cebula
- natka pietruszki
- papryka czerwona
- kilka oliwek
Sposób przyrządzenia:
Z masła, chrzanu i kurkumy zmiksować krem. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę, blanszować we wrzątku, odsączyć na sicie. Chleb pokroić wzdłuż na kromki o grubości około 0,5 cm, odkroić równo skórki. Układając na płaskiej powierzchni kolejne kromki smarować kremem chrzanowym z obu stron (z wyjątkiem pierwszej i ostatniej) posypać cebulką, odrobiną soli i pieprzu, obłożyć grubo płatami wędzonego łososia i tak kolejno. Boki tortu posmarować dokładnie masłem, obsypać drobno posiekaną natką pietruszki. Górę udekorować ozdobnie nałożonym masłem chrzanowym, oliwkami, łososiem i papryką.
Uwaga: celowo nie podałam składu ilościowego kremu chrzanowego i innych składników pozostawiając to inwencji wykonawcy.
1 comment for “Tort kanapkowy z wędzonym łososiem”