Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajska zupa z krewetkami i grzybami

Składniki:

  • 4 szklanki nie solonego bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ¾ łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 25 dkg grzybów (pieczarek)
  • 25 dkg obranych odwłoków krewetek
  • 10 dkg strąków groszku cukrowego lub fasolki szparagowej
  • ¼ szklanki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki posiekanej naci kolendry
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek i pastę curry. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby, gotować 4 minuty. Dodać krewetki, groszek, przykryć i powoli gotować następne 3 minuty. Dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, gotować kolejne 2 minuty. Przyprawić i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *